Η ζωή στα άσυλα αυτά περιελάμβανε λοβοτομές, ηλεκτροσόκ, ζουρλομανδύες, σεξουαλική κακοποίηση και σωματικές τιμωρίες.
Τα καθολικά στρατόπεδα συγκέντρωσης
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επικεφαλής στα μισά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γιουγκοσλαβία ήταν Κροάτες καθολικοί κληρικοί.
Ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα στην Ευρώπη ήταν στο Jasenovac όπου πέθαναν 77.000 με 99.000 Εβραίοι, Σέρβοι, Ρομά και άλλοι μη καθολικοί.
Και άλλες θηριωδίες επίσης έγιναν από την Ουστάσι, την υπερσυντηρητική καθολική κυβέρνηση αλλά το Βατικανό δεν είπε λέξη για το μακελειό.
Το Βατικανό και οι ναζί εγκληματίες πολέμου
Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το Βατικανό και ο Ερυθρός Σταυρός βοήθησαν χιλιάδες ναζιστές εγκληματίες πολέμου να δραπετεύσουν από την Ευρώπη για να γλυτώσουν την καταδίκη.
Σύμφωνα με τον Guardian, δόθηκαν ψεύτικες ταυτότητες στους εγκληματίες μέσω της Επιτροπής Προσφύγων του Βατικανού.
Ο Ερυθρός Σταυρός από την άλλη, βασιζόταν κατά πολύ στα έγγραφα αυτά για την αποδοχή ή μη των εκατομμυρίων προσφύγων.
Το Βατικανό αρνήθηκε να σχολιάσει επ’ αυτού.
Τα πλυντήρια της Μαγδαληνής
Από τον 18ο αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ου στην Ιρλανδία, η Καθολική εκκλησία φυλάκισε περίπου 30.000 γυναίκες και κορίτσια που τα θεωρούσε αμαρτωλά και τις ανάγκαζε να εργάζονται σκληρά σε απάνθρωπες συνθήκες επτά ημέρες την εβδομάδα.
Κι ενώ η εκκλησία θησαύριζε, οι γυναίκες έτρωγαν ξύλο, τις κακοποιούσαν σεξουαλικά και υπέφεραν από ασιτία.
Το φρικιαστικό αυτό σκάνδαλο ήρθε στο φως το 1993, όταν βρέθηκαν 155 σωροί σε μαζικό τάφο στο Δουβλίνο. Η Καθολική Εκκλησία δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη.
Φίλοι του φασισμού
Το 1929, ο Μουσολίνι και η Καθολική Εκκλησία υπέγραψαν την Συνθήκη του Λατερανού με την οποία ιδρύθηκε το νέο μικροσκοπικό κράτος στην Ιταλία.
Η Εκκλησία επίσης έλαβε ένα τεράστιο ποσό και φοροαπαλλαγές.
Οι μισθοί των καθολικών ιερέων πληρώνονταν από το ιταλικό κράτος και στον Πάπα παραχωρήθηκε πλήρη αυτονομία.
Σε αντάλλαγμα η Καθολική Εκκλησία υποστήριζε την φασιστική δικτατορία.
Τα ορφανά του Maurice Duplessis
Στο Κεμπέκ του Καναδά τη δεκαετία του ’30 και ’40 ο πρωθυπουργός Maurice Duplessis και η Καθολική Εκκλησία συνεργάστηκαν και έστειλαν ορφανά παιδιά σε ψυχιατρεία αντί για ορφανοτροφεία (και τα δύο έλεγχε η εκκλησία αλλά τα ψυχιατρεία λάμβαναν μεγαλύτερη επιδότηση) βγάζοντας ψεύτικες διαγνώσεις.
Υπήρχαν και κάποια ορφανοτροφεία τα οποία μετατράπηκαν σε ψυχιατρεία για να εισπράξουν περισσότερα χρήματα.
Περισσότερα από 20.000 παιδιά διαγνώσθηκαν με ψυχιατρική νόσο επί σκοπώ και πολλά από αυτά δεν ήταν καν ορφανά απλώς είχαν γεννηθεί εκτός γάμου.
Η ζωή στα άσυλα αυτά περιελάμβανε λοβοτομές, ηλεκτροσόκ, ζουρλομανδύες, σεξουαλική κακοποίηση και σωματικές τιμωρίες.
Παιδιά μετανάστες
Περίπου 130.000 παιδιά μεταφέρονταν με πλοία από την Βρετανία επί σχεδόν έναν αιώνα για να αποτελέσουν την ‘αγνή λευκή μαγιά’ στις αποικίες. Ένα σχέδιο που οργανώθηκε εν μέρει από την Καθολική Εκκλησία.
Το 2001, η Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία της Αυστραλίας ζήτησε συγνώμη για τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετώπισαν περισσότερα από 1.000 παιδιά όταν στάλθηκαν σε Καθολικά σχολεία στην Αυστραλία από τα τέλη της δεκαετίας του ’30 μέχρι τη δεκαετία του ’60.
Σύμφωνα με το BBC, πολλά από αυτά “βιάστηκαν, μαστιγώθηκαν, τους άλλαξαν το όνομα και αναγκάστηκαν να φάνε από το πάτωμα. Κάποια από αυτά εξαναγκάζονταν να εργάζονται πάρα πολύ σκληρά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.”.
Τα κλεμμένα μωρά της Ισπανίας
Για πάνω από πέντε δεκαετίες στην Ισπανία περισσότερα από 300.000 μωρά κλάπηκαν από οικογένειες ‘που θεωρούνταν πολιτικά επικίνδυνες’ και τα πουλούσε η καθολική εκκλησία σε γονείς που τους θεωρούσε πιο εύρωστους οικονομικά και πιστούς.
Η εφημερίδα Daily Mail αναφέρει ότι στο όλο κύκλωμα συμμετείχαν γιατροί, νοσοκόμες, ιερείς και καλόγριες και η πρακτική αυτή που ξεκίνησε κατά την δικτατορία του Φράνκο συνεχίστηκε και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Ο χρυσός των ναζί στο Βατικανό
Σύμφωνα με ένα αμερικανικό έγγραφο αποδεικνύεται ότι προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ναζιστικό καθεστώς στην Κροατία κατάφερε να βγάλει περίπου 350 εκ. ελβετικά φράγκα από την Γιουγκοσλαβία και να τα αποθηκεύσει στο Βατικανό. Τα χρήματα λέγεται ότι στάλθηκαν αργότερα στην Ισπανία και στην Αργεντινή μέσω του δικτύου πληροφοριών του Βατικανού για τη χρηματοδότηση της διαφυγής των ναζί.
Απαγορεύτηκε στα βαφτισμένα Εβραιόπουλα να επιστρέψουν σπίτι
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Πάπας Πίος ο Ζ’ επέτρεψε να στηθούν καταφύγια στο Βατικανό και σε μοναστήρια και εκκλησίες στην Ευρώπη.
Οργάνωσε επίσης μια μυστική αποστολή με την οποία παρείχε πιστοποιητικά βάφτισης σε Εβραίους προκειμένου να μπορούν να μπουν στην Ιταλία ως καθολικοί.
Ωστόσο, σε πολλά Εβραιόπουλα τα οποία είχαν σωθεί και είχαν βαφτιστεί από Καθολικούς δεν επιτράπηκε να επιστρέψουν στα σίτια τους σύμφωνα με επίσημη οδηγία της εκκλησίας.
Οικοτροφεία
Παρόλο που η αγγλικανική και η πρεσβυτεριανή εκκλησία ήταν εκείνες που σε συνεργασία με την καναδική κυβέρνηση ίδρυσαν οικοτροφεία για να ενσωματώσουν δια της βίας τα παιδιά των Αβοριγίνων στον Καναδά κατά τον 19ο αιώνα, αυτή που επέβλεπε την λειτουργία τους ήταν η καθολική εκκλησία.
Σε αυτά τα εκκλησιαστικά ιδρύματα οι μαθητές “ζούσαν σε απαράδεκτες συνθήκες και υφίσταντο σωματική και ψυχολογική κακοποίηση”.
Κάποιοι από τους νέους αυτούς έπεσαν θύματα και σεξουαλικής κακοποίησης.
Ο Πάπας Φραγκίσκος αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη.
O αιδεσιμότατος Marcial Maciel
Στο Μεξικό ο αιδεσιμότατος Marcial Maciel, καθαιρέθηκε από το Βατικανό το 2006 επειδή κακοποιούσε σεξουαλικά αγόρια και νεαρούς άνδρες επί τριάντα χρόνια.
Παρόλο που η καθολική εκκλησία επέμενε ότι η περίπτωση του αιδεσιμότατου Maciel είναι μεμονωμένη, υπήρχαν πολλές καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών από διάφορους ιερείς της εκκλησίας.
Καρδινάλιος Τζορτζ Πελ
Ο Καρδινάλιος Τζορτζ Πελ σύμβουλος του Πάπα Φραγκίσκου και ανώτατος οικονομικός σύμβουλος στο Βατικανό και ένα από τα αρχαιότερα μέλη της Αυστραλιανής Καθολικής Εκκλησίας κατηγορήθηκε για σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά επί τριάντα χρόνια. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.
Ο Jozef Wesolowski
Ο Πολωνός αρχιμανδρίτης Josef Wesolowski, πρώην πρέσβης του Βατικανού στην Δομινικανή Δημοκρατία καθαιρέθηκε το 2014 όταν κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από το δικαστήριο του Βατικανού. Κατηγορήθηκε επίσης για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού με περισσότερα από 100.000 αρχεία με φωτογραφίες και βίντεο στον υπολογιστή του. Ο Wesolowski πέθανε πριν την δίκη.
Η Ολλανδική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Το 2011, η Ολλανδική Ρωμαιολαθολική Εκκλησία κλονίστηκε συθέμελα από ένα σκάνδαλο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που διαρκούσε εξήντα χρόνια και αφορούσε 800 θύτες.
Μια ανεξάρτητη Εξεταστική Επιτροπή εξέτασε 1.795 αναφορές σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από μέλη της εκκλησίας.
Η Ιρλανδική Καθολική Εκκλησία κουκούλωσε την υπόθεση κακοποίησης παιδιών
Το 2009, μια έκθεση 720 σελίδων την οποία είχε διατάξει η ιρλανδική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αρχιεπισκοπή του Δουβλίνου καθώς και άλλες αρχές της καθολικής εκκλησίας συγκάλυψαν περιστατικά παιδικής κακοποίησης από το 1975 μέχρι το 2004.
Η έκθεση αναφέρει τα εξής:
“Ο πρωταρχικός στόχος της Αρχιεπισκοπής του Δουβλίνου κατά τον χειρισμό των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ήταν η διατήρηση της μυστικότητας, η αποφυγή του σκανδάλου και η προστασία της εκκλησίας και των περιουσιακών της στοιχείων. Η έκθεση συνέχιζε τονίζοντας ότι “η ψυχική υγεία των παιδιών που θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη”. 4.450 ιερείς κατηγορήθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση
Το 2004, 4.450 ιερείς κατηγορήθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από το 1950 μέχρι το 2002 σε μια έρευνα όλων των αρχείων της εκκλησίας στην Αμερική, την οποία διεξήγαγε το κολλέγιο ποινικής δικαιοσύνης Τζον Τζέι για το Αμερικανικό Συνέδριο των Καθολικών Επισκόπων.
Ο επίσκοπος Wilton D. Gregory , αποκάλεσε την έκθεση ένα “άκρως δυσάρεστo και σημαντικό ορόσημο”.
Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις των κληρικών της Βοστόνης
Σύμφωνα με τον Richard Sipe, τον πρώην ιερέα και ψυχολόγο του οποίου η ζωή μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη στην ταινία Spotlight, “το 6% των ιερέων επιχειρούν να συνευρεθούν ερωτικά με παιδιά”.
Αυτό για τη Βοστόνη σήμαινε σχεδόν 90 ιερείς.
Η κεντρική φιγούρα στην όλη υπόθεση είναι ο ιερέας John Geoghan, ο οποίος κακοποίησε σεξουαλικά περίπου 130 άτομα, από τα οποία τα περισσότερα ήταν αγόρια σχολικής ηλικίας, από το 1962 μέχρι το 1995.
Παρά τις κατηγορίες ο Geoghan μετατέθηκε και έλαβε εντολή να κάνει θεραπεία αλλά δεν καθαιρέθηκε.
Ο καρδινάλιος Bernard Law (φωτ.), ήταν εκείνος που απλώς μετέφερε σε άλλες ενορίες τον κλήρο χωρίς να προχωρά σε άλλα μέτρα.
Στη συνέχεια όμως έδωσε στην δικαιοσύνη τα ονόματα 80 και περισσότερων ιερέων που είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Το σκάνδαλο στη Χιλή και η συγκάλυψη
Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε δεκτές πρόσφατα τις παραιτήσεις τριών επισκόπων μετά από ένα τεράστιο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης και συγκάλυψης.
Η ανακοίνωση του Πάπα ακολούθησε τα αιτήματα παραίτησης 34 επισκόπων της Χιλής με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε.
Η έκθεση που συντάχθηκε και αποτελείτο από 2.300 σελίδες απέδειξε ότι η καθολική εκκλησία συγκάλυπτε συστηματικά υποθέσεις κακοποίησης, και επέδειξε σοβαρή αμέλεια καθώς δεν προστάτευσε τα παιδιά από τους παιδόφιλους ιερείς.
Η απάτη με τον αριθμό των μελών της εκκλησίας
Το 2016, η Καθολική Εκκλησία της Νορβηγίας πλήρωσε ένα εκατομμύριο κορώνες πρόστιμο επειδή δήλωσε μεγαλύτερο αριθμό μελών προκειμένου να εισπράξει επιπλέον επιδοτήσεις από την κυβέρνηση.
Η Επισκοπή του Όσλο κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τηλεφωνικούς καταλόγους προκειμένου να εντοπίσει “μετανάστες με ονόματα που παρέπεμπαν σε καθολικές χώρες τους οποίους και πρόσθεσε στη λίστα με τα μέλη της εκκλησίας” από το 2011 μέχρι το 2014.
Αναγκαστικές υιοθεσίες
Κατά τη δεκαετία του ’50 περίπου 60.000 βρέφη απομακρύνθηκαν από τις Ιρλανδές μητέρες τους και πουλήθηκαν σε πλούσιες οικογένειες Αμερικανών από Καθολικές καλόγριες.
Οι μητέρες έμεναν φυλακισμένες σε ειδικές μονάδες σε απάνθρωπες συνθήκες και δεν είχαν το δικαίωμα να βλέπουν τα παιδιά τους για πάνω από μια ώρα την ημέρα και ποτέ δεν έμαθαν πού πήγαν τα μωρά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου